Wat is een benchmark?
In de Wikipedia wordt een ‘benchmark’ uitgelegd als een techniek om de prestatie van verschillende systemen, apparaten of organisaties met elkaar te kunnen vergelijken. Benchmarking is een manier voor organisaties om van elkaar te leren, verantwoording af te leggen en toezicht te vergemakkelijken. De uitkomst van een benchmark is een soort maatgetal dat iets over de prestatie zegt.
Wat is een SEO Benchmark?
De SEO benchmark zoals ik die in onderhavige blog opvoer, zou dan omschreven kunnen worden als ‘een techniek om de SEO prestaties van SEO-bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken’. Om de benchmark nog interessanter te maken heb ik ook weblogs opgenomen van personen die zich (vaak vanuit een SEO-bedrijf) richten op SEO.
Hoe werkt de SEO Benchmark?
De techniek, die ontwikkeld is door seoportfolio.be, maakt het mogelijk de prestaties van SEO-bedrijven te vergelijken door te analyseren hoe goed de betreffende bedrijven het eigenlijk zelf doen in Google. Daartoe worden de Google-scores van deze bedrijven vergeleken op basis van een grote set signifikante zoekwoorden.
Hoe worden de SEO-bedrijven bepaald?
Met SEO-bedrijven bedoel ik alle bedrijven die SEO, dus de verbetering van de posities van websites in de organische (onbetaalde) zoekresultaten van Google, als dienst aanbieden.
Hoe worden de zoekwoorden bepaald?
Omdat SEO-bedrijven in toenemende mate -en tegenwoordig bijna zonder uitzondering- ook SEA en SEM-producten aanbieden, zijn de zoekwoorden die gebruikt worden in de benchmark SEO, SEA en SEM gerelateerd.
Waarom een SEO Benchmark?
De reden dat seoguru in 2004 is ontwikkeld was mede de ontdekking dat er veel ‘lucht’ in de markt van SEO-bedrijven zit. Spam-achtige SEO-oplossingen werden met alle gevaren van dien als product aan onwetende klanten aangeboden, niet zelden leidend tot diskwalificatie uit de Google zoekmachine. Een ramp natuurlijk voor bedrijven die dit overkwam. Via de handleiding heb ik gepoogd iets aan die onwetendheid te doen. De SEO-benchmark die ik hier presenteer is een volgende poging de prestaties van SEO-bedrijven te objectiveren. Ik stel nadrukkelijk niet dat een slechte score in de SEO Benchmark een slecht SEO-bedrijf betekent. Evenmin stel ik dat een hoge score een goed SEO-bedrijf betekent. Daar komt veel meer bij kijken. Toch ligt het wel voor de hand aan te nemen dat SEO-bedrijven zelf ook het belang van hun eigen product of dienst zien, m.a.w. zelf ook graag zo goed mogelijk gevonden worden in Google. Interessant dus te zien hoe goed ze het op dat punt doen.
Hoe wordt de benchmark berekend?
Seoportfolio.be heeft een eenvoudig algoritme ontwikkeld, waarmee in feite een soort ‘marktaandeel’ wordt berekend dat SEO-bedrijven hebben in de zoekresultaten op SEO-gerelateerde zoekwoorden binnen Google, mee-wegend de totale hoeveelheid concurrerende pagina’s die Google voor betreffende zoekwoorden gevonden heeft. D.w.z. hoe meer concurrentie, hoe hoger het effect op de uiteindelijke score. Onzinnige zoekwoorden worden op deze manier ook automatisch gefilterd. Want hoe minder interessant de zoekwoorden, hoe minder concurrentie en hoe minder ze meewegen. Onderaan deze pagina staat het precieze algoritme vermeld.
Hoe de SEO Benchmark te gebruiken?
De benchmark-raporten worden met enige regelmaat gegenereerd en op datum gepubliceerd in deze blog. SEO-bedrijven zowel als hun (potentiële) klanten kunnen zien waar ze op dit punt staan. Omdat ik me heel goed realiseer dat het algoritme zowel als de set van zoekwoorden en seo-bedrijven nog niet is uitgekristalliseerd kan iedereen onderaan deze pagina melden welke SEO-bedrijven en SEO-zoekwoorden nog afwezig zijn. Ik wil iedereen uitnodigen te gaan reageren om tot een optimale benchmark te komen. Precies daarom is de website in de vorm van een weblog uitgevoerd. Ik sta bovendien in nauw contact met seoportfolio met wie ik eventuele verbeteringen aan het algoritme kan doorvoeren. Tot het moment dat helder is dat we een goede set van bedrijven en zoekwoorden te pakken hebben, geef ik deze blog het predikaat ‘beta’ mee.
Hoe ziet het algoritme er precies uit?
// Bereken individuele score (iScore) voor alle bedrijven Voor alle bedrijven, d.w.z domeinen {iScore[bedrijf] = 0;
Voor ieder SEO-gerelateerd zoekwoord {
Komt het bedrijf voor betreffend zoekwoord voor op resultaatpagina één van Google?
Zo nee: score = 0;
Zo ja : score = 11 – de positie op eerste resultaatpagina;
score = score * Totaal aantal Google resultaten voor dat zoekwoord;
iScore[bedrijf] = iScore[bedrijf] + score;
}
} // Bereken marktaandeel Voor alle bedrijven (domeinen) {marktaandeel[bedrijf] = (iScore[bedrijf] / som van alle iScores ) * 100%;
}
Overige technische informatie
De Google-zoekopdrachten vinden plaats vanuit een server in Nederland, waarbij Google-datacentrum met IP-nr 209.85.135.103 wordt gebruikt. De zoekopdrachten worden uitgevoerd met de parameter ‘lang_nl’, dus betreffen de “pagina’s in het Nederlands”.
Goed initiatief!
WASSEO.nl is eind januari 2009 gelanceerd en uiteraart houd ik ook scores bij maar die vergelijk ik eigenlijk nauwelijks met concurrenten.
Ik voer een zoektermanalyse uit en kies dan wat termen waar ik mee wil en denk te kunnen gaan scoren. Vervolgens implementeer ik ze op mijn site en begin dan statistieken bij te houden.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe mijn scores zich in dit vroege stadium verhouden met die van de ‘gevestigde’ SEO bedrijven.
Graag meld ik daarom http://www.wasseo.nl/ aan om door u ‘gebenchmarked’ te worden.
Vraag: Is de lijst ‘seo gerelateerde termen’ arbitrair? Oftewel hoe is die lijst samengesteld? Indien u die informatie niet kan/wil verstrekken, kunt u dan wel aangeven uit hoeveel termen die ongeveer bestaat?