Hogere rankings via zoekmachine vriendelijke content
Google heeft de afgelopen twee jaar een stortvloed aan wijzigingen doorgevoerd in hun ranking-algoritmes. Mysterieuze updates met namen als Panda, Penguin, EMD, etc. hebben een stevig effect gehad op de zoekresultaten. We kunnen Google nu steeds slechter om de tuin leiden en zullen nóg meer dan voorheen al het geval was, content moeten zien te produceren die door mensen van vlees en bloed daadwerkelijk wordt gewaardeerd. Want juist in het onderscheiden van echte en onechte waarderingen, is Google een stuk sterker geworden. Voor velen is dit slecht nieuws gebleken, maar één voordeel heeft het wel: SEO is weer leuk geworden! In een serie van artikelen zullen we gaan zien hoe we hogere rankings kunnen verkrijgen via de realisatie van –wat ik noem- “zoekmachine vriendelijke content”. Dit artikel is het eerste deel in de serie. Ik zal laten zien op welke drie fronten Google actief is in het onderscheiden van echte en onechte ‘waarderingssignalen’. Kennis hieromtrent zal ons inspireren bij het bedenken van manieren hoe we de échte waardering van onze bezoekers en daarmee van Google kunnen krijgen. Content betreft niet alleen tekst. Er blijken ook hele andere vormen van content mogelijk die precies dát bewerkstelligen wat onze site nodig heeft om in de ogen van Google sterker te worden. In de volgende delen van deze serie zal daarom –per deel- steeds één specifieke, met het oog op SEO interessante, vorm van content worden besproken. In dit eerste deel wordt dus de SEO-basis gelegd waarop de volgende delen inhoudelijk zullen voortbouwen. Deze serie moet gaan bruisen. Het eerstvolgende deel zal daarom gaan over iets heel spannends, namelijk de ‘gamificering’ van onze content. CEO van één van onze meest succesvolle gamebedrijven in Nederland, namelijk Youdagames, zal laten zien hoe we inzichten uit de game-industrie binnen onze site kunnen toepassen om de waardering door bezoekers te vergroten. In de daarop volgende delen zullen ook video en –weer iets nieuws- ‘big content’ aan bod komen. Indien u, n.a.v. onderstaande, ideeën krijgt voor andere vormen van “zoekmachine vriendelijke content”, en daar -bij voorkeur- ook een goede publicist voor kent, laat me dat dan weten!Deel 1 Hoe detecteert Google zoekmachine vriendelijke content?

Via sociale signalen
Vanaf de start van Google stonden verwijzingen naar de pagina’s binnen onze site centraal in het ranking algoritme. Verwijzingen vanaf relevante, betrouwbare sites met een goede Page- en TrustRank maakten dat we beter gingen scoren met onze site. Dat is nog steeds zo, behalve dat daar sinds een paar jaar iets heel belangrijks is bijgekomen namelijk de sociale signalen. Google Plus is het belangrijkste sociale kanaal voor Google, daar die rechtstreeks door hen kan worden aangewend om de zoekresultaten te verfijnen. Maar onderzoeken (bijvoorbeeld door SEOmoz) laten ook een hoge correlatie zien (zelfs de hoogste van alle onderzochte signalen) tussen Facebook likes/shares aan de ene kant en de hoogte van de rankings aan de andere. Google heeft overigens aangegeven deze Facebook-data niet expliciet te gebruiken (er is dus geen sprake van een oorzakelijk, d.w.z. causaal, verband), maar het laat zien dat een hoge sociale waardering (zich bij uitstek ook manifesterend op Facebook) van groot belang is voor SEO. Hoe meer onze bezoekers onze webpagina’s waarderen, hoe meer zich dat gegeven zal weerspiegelen binnen de belangrijke sociale media en hoe sterker dus het effect op onze rankings in Google. De kracht van een sociaal signaal (een +1, een share, etc.) wordt uitgedrukt in het begrip “SocialRank”, door Google in zijn patenten aangeduid als “AgentRank”. Hierbij staat niet de verwijzende pagina centraal (zoals bij PageRank), maar de persoon die onze pagina bijvoorbeeld een +1 geeft. Hoe hoger zijn/haar SocialRank, hoe groter het effect op het scorend vermogen van onze pagina.
Via natuurlijke signalen
Sinds april jl. (2012) is Google veel strenger geworden jegens sites die de Google richtlijnen schenden. In het bijzonder betreft het sites die de zoekresultaten proberen te manipuleren via –wat ze noemen- ‘uitwisselingprogramma’s voor links’. Google wil dus vooral natuurlijke verwijzingen richting onze pagina’s zien. Het zogenaamde ‘linkprofiel’ staat daarbij centraal: op welke pagina’s staan de verwijzingen, hoe zien de ankerteksten eruit, hoe natuurlijk is de mix van verwijzingen en sociale vermeldingen, etc. Als de bezoekers meer waardering hebben voor onze content, dan zullen de verwijzingen, likes, +1’s, etc. op een natuurlijke manier ontstaan. We hoeven dan niet bang te zijn voor de maandelijkse Penguin-updates. Sterker: ze zullen een positief effect op de rankings van onze site gaan krijgen, omdat er een goede kans is dat sites die nu nog boven ons staan straks worden getroffen.
Ontzettend leerzame blog, was voor mij echt een bevestiging van al mijn gevonden materiaal binnen mijn eigen seo trends en ontwikkelingen onderzoek. Alleen de titel moet anders, want het is niet zozeer dat Seo leuker wordt maar eerder nog meer arbeidintesief;)
Ja, dat is waar. Een positiever woord is misschien ‘arbeidscreatief’ ?
Erg fijn bericht inderdaad om te lezen. Er zijn inderdaad enorm veel wijzigingen/aanpassingen geweest bij Google die het optimaliseren weer leuk maken! Ik kijk al uit naar het vervolg!
Zoals mijn oude leermeester Alain Sadon aangeeft: “We moeten content zien te produceren die door mensen van vlees… http://t.co/spOa7DiH
Nieuwe inspiratie voor zoekmachine optimalisatie door @seogurunews: http://t.co/otE0ffTM
Voor mij gaat er weinig veranderen omdat ik mij altijd al goed aan de regels heb gehouden, echter vind ik het onrealistisch van Google om gebruik te gaan maken van Google analytcs om zo websites te ranken. Er zijn miljoenen websites zoals bijvoorbeeld een website zoals startpagina.nl die een lage dwell percentage hebben en een super hoge uitstap percentage. Ik denk tevens dat websites zoals imdb en andere review sites hier ook niet beter van worden. Vaak kijken mensen even snel wat de cijfers zijn en klikken het daarna weer weg. Ik ben zeer sceptisch over het meten van gebruikssignalen tegenover het ranken van websites.
Voor de duidelijkheid: Google zegt zelf geen gebruik te maken van de Google Analytics data. Vanuit de zoekmachine lopen tellertjes mee met de zoeker. Maar linksom of rechtsom maken ze wel gebruik van gebruiksgegevens.
Het ‘super hoge uitstap percentage’, zoals je dat noemt, zal inderdaad geen criterium zijn of worden in de rankings, net zo min als het weigeringspercentage. Maar de tijd op de pagina is wel degelijk interessant om te betrekken bij de ranking-algoritmen. En ik weet niet of startpagina en imdb zo’n lage dwell time hebben.
Goed nieuws: SEO wordt weer leuk! Creativiteit opnieuw centraal in de kunst van het hoog ranken in Google. http://t.co/XLKI6Elr
Hoe detecteert Google SEO-vriendelijke content? http://t.co/xDFKEKqd thx @liesbethdegoede
Maar nog steeds zie ik site’s heel hoog staan in de SERP’s die bijvoorbeeld alleen blogroll-links hebben van totaal niet relevante WordPress-blogs met alleen de juiste ankertekst.
Google mag dus nog wel een update daarover doorvoeren. En dan, ja pas dan, wordt het echt leuk als SEO-er.
Ha René, Google is inderdaad zeker nog niet perfect, en zal dat ook nooit worden. Desalniettemin lijkt het me verstandig te focussen op een perfecte Google. Anders loop je altijd achter de feiten aan.