Niet zonder trots kan ik u melden dat SEOguru in samenwerking met het filmbedrijf Pelicula een video heeft gepubliceerd. De video gaat over zoekmachine optimalisatie (SEO), maar beoogt meer dan alleen het geven van een korte introductie op zoekmachine optimalisatie. Het samenwerkingsverband tussen Pelicula en SEOguru kwam namelijk voort uit de vraag hoe zoekmachine optimalisatie (SEO) nu precies werkt of zou kunnen werken als het niet webteksten, maar webvideo’s betreft. M.a.w.: hoe zou je met een video hoog kunnen scoren in de organische (dus onbetaalde) zoekresultaten van Google? Want zoals u waarschijnlijk weet toont Google daar steeds vaker video’s (evenals afbeeldingen, boeken, nieuwsberichten, etc.).
Kennis over dit gebied (wat genoemd wordt VSEO of Video Search Engine Optimisation) is vanzelfsprekend zeer interessant voor bedrijven: goede scoringsposities met een goede video zullen resulteren in verkeer zowel als conversies. Maar hoe doe je dit alles? Want Google kan de content van video’s in principe niet lezen. Precies daarom zijn SEOguru en Pelicula dit video-experiment gestart. De taakverdeling daarbij was als volgt:
Pelicula:
1. Interviewen en filmen
2. Montage
3. VSEO van de video zelf (d.w.z. het benutten van tekst-toevoegingen in de video, denk aan meta-informatie, cue points, etc.)
SEOguru:
1. Aanlevering content (over zoekmachine optimalisatie / SEO)
2. VSEO (publicatie video op YouTube, benutten van tekst-toevoegingen in YouTube, denk aan titel, omschrijving, labels, annotaties, etc. en linkbuilding)
Het videoresultaat van de samenwerking kunt u hier zien:
Of klik hier: Zoekmachine optimalisatie (SEO) video
Het voordeel van (VSEO geoptimaliseerde) video is tweeledig:
1. De voor zoekmachines geoptimaliseerde video zal resulteren in hoogwaardig verkeer vanuit de zoekmachines naar de video en van daaruit naar de website. Bij zoekmachines denken we in de eerste plaats aan de bekende Google-zoekmachine waar steeds vaker video’s worden getoond, maar ook aan de steeds populairder wordende video-zoekmachines als Google Video Search en de YouTube-zoekmachine.
2. Een video heeft de potentie om bezoekers van de website te converteren tot klanten. In onze benadering vindt dit vooral plaats als de promotie van het bedrijf op een indirecte manier plaatsvindt, namelijk via het communiceren van inhoud of ‘content’. Content heeft een positief effect op het scoren in zoekmachines (we mogen er vanuit gaan dat zoekmachines steeds beter in staat zullen zijn ook video’s inhoudelijk te beoordelen), maar ook op het vertrouwen dat bezoekers in uw dienst of uw bedrijf krijgen bij het zien van een inhoudelijk sterke video. Een video waarmee zonder enige diepgang gecommuniceerd wordt “Koop bij ons!”, is niet van deze tijd.
Enthousiast als we nu al zijn geworden over de samenwerking zowel als de mogelijkheden ervan voor bedrijven hebben we het plan gevat een beperkt aantal vervolg-experimenten te starten op het gebied van VSEO. Ik zal u op de hoogte houden van de resultaten via deze weblog!
Richard van den Boogaard zegt
Ok, hier alvast een paar simpele tips voor optimalisatie van jullie video binnen YouTube:
– Zet de URL in de eerste zin van je video-omschrijving, inclusief http:// ervoor, zodat YouTube deze verwerkt tot een klikbare link.
– Gebruik je gewenste zoekwoord in de titel van je video.
– Scoren op NL-zoektermen is makkelijker dan EN-talige zoektermen (afhankelijk van aantal resultaten).
– Breng je video in syndicatie op andere videoplatformen, met onderscheid in de metadata.
Succes ermee.
Alain Sadon zegt
@Richard
Die eerste is een hele mooie tip, de http meteen toegevoegd en de linkjes zijn nu inderdaad klikbaar. Dank!
Alle resultaten van dit vseo-experiment (inclusief de tip van van Richard) zullen we gaan samenvatten in een leesbare handleiding. Dus alle opmerkingen/aanvullingen zijn van harte welkom!
Peter Goudkamp zegt
Wij maken online commercials voor het MKB, is het SEO technisch beter om die filmpjes op youtube te zetten?
Seasons zegt
Video SEO heeft de toekomst.
Wij SEO specialisten hebben nog een lange weg te gaan. Door het brede aanbod van producten is deze vorm van SEO straks niet meer weg te denken.
Zelf zal ik deze vorm van optimalisatie zeker blijven volgen. Nu nog even wacht tot dat we via Google Analytics alles kunnen monitoren van video SEO optimalisatie.
“Meten = weten”
Sander Olislagers zegt
Erg goed initiatief! Als filmmaker en concept ontwikkelaar voor een content marketing bedrijf ben ik zeker benieuwd wat zoal de tricks zijn om video beter te laten scoren.
Zo ben ik met name benieuwd hoe de google vorderingen zijn om meta informatie door te lezen maar ook door overlay teksten te lezen. Zeker als je ook rekening moet gaan houden met commericals e.d.
Als ik nieuwe dingen te weten kom, zal ik nog een reactie achter laten.
succes met het experiment!
Dirk zegt
Videomarketing wordt zeker en vast één van de betere seo-technieken van de toekomst maar het wordt tijd dat men SEO gaat zien in een bredere context. Gevonden worden op de eerste pagina van Google’s zoekresultaten op bepaalde zoektermen is zeker en vast een goed begin maar zeker niet het einde. De meeste seo’ers zijn zo bezeten met het halen van de nr.1 plaats in Google maar stellen zich zelden in de plaats van hun klanten. Voor die klanten telt niet enkel een goede positionering maar ook een toename van hun klantenpotentieel. Onderzoek wijst uit dat mensen die op zoek zijn naar een bepaalde dienst of product op het internet…hun zoektocht eindigen wanneer ze, op een website, voor die bepaalde dienst en/of product een voordeel vinden.
Een voorbeeld :
Iemand is via Google op zoek naar bepaalde diensten of producten. Wanneer hij op nr. 1 van Google een website vind die deze diensten/producten aanbied…wat denkt u dan dat hij zal doen? Eerst en vooral zal hij deze website bekijken en daarna zal hij, bijna met een zekerheid van 100%, een volgende website bezoeken en dit omdat zijn zoektocht pas is begonnen. Pas nadat hij een aantal websites heeft bezocht krijgt hij een beeld van de info die verstrekt werd op de verschillende sites. Het beeld dat hem het best zal bijblijven is meestal dit van de laatste site die hij heeft bezocht en dit wil dus zeggen dat er een “potentiele klant” voorgoed verloren gaat ook al staat de website op de eerste plaats in Google.
Het is dus zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat er een “capture-techniek” wordt gebruikt. bv. heel simpel “schrijf u hierin en ontdek onze nieuwe promotie”. Hierbij is de kans zeer groot dat de bezoeker dit ook zal doen omdat hij hier een “voordeel” uit kan halen. Ongeacht de hoeveelheid websites die hij later nog bezoekt…bij het openen van zijn email zal hij een ‘mail’ vinden van de betreffende website. (die volledig automatisch werd verzonden). Dit wil dus ook zeggen dat indien deze prospect niet onmiddelijk overgaat tot een bestelling, hij toch periodiek (automatisch) mails kan ontvangen. m.a.w websitebezoekers waarvan er nog niet eens geweten was dat zij een bepaalde website bezochten , kunnen toegevoegd worden in de database van het “capture systeem” en dus voor altijd ‘prospecten’ blijven.
Dit is volgens mij de “echte” toekomst van SEO en online marketing en dus ook de verantwoordelijkheid van de seo’er. Een SEO campagne is voor klanten niet goedkoop dus zij verwachten “a good deal” en daar moeten wij, seo’ers, voor zorgen.
stunda zegt
Het wordt inderdaad tijd om eens een mooi bedrijf video te maken voor Seo. Het is alleen veel werk wat al werd aangegeven. Gelukkig ook effectief als ik kijk naar klanten die wel gebruik maken van bedrijfs video’s. Naar mijn ervaring zijn er veel websites waar je moet betalen voor een linkje. Ik heb alleen nooit gezien dat die uit Google zijn verwijderd.
Alain Sadon zegt
Vandaag zie ik onze video voor het eerst getoond worden op de zoekopdracht ‘zoekmachine optimalisatie’. Elke dag doorloop ik namelijk de eerste 10 resultaatpagina’s en zag steeds niets. Vandaag zijn we echter met stip binnengekomen op pagina 8. We werden wel al snel gevonden op zoekwoorden als ‘zoekmachine optimalisatie video’, maar het doel was ‘zoekmachine optimalisatie’, waarop tot nu toe nog geen enkele video werd getoond. Het kan goed zijn dat we morgen weer uit de resultaten verdwenen zijn, maar hoop natuurlijk op een gestage stijging.
Wordt vervolgd…
Alain Sadon zegt
En de video is gespot op waarempel het zoekwoord ‘zoekmachine marketing’ (pagina 10). ‘Zoekmachine marketing’ is inderdaad genoemd in de youtube-omschrijving bij de video. Hoewel natuurlijk zeer laag, is die positie wel de hoogst genoteerde video op dat zoekwoord.
Als iemand nog andere ontdekkingen heeft gedaan hoor ik dat graag!
Alain Sadon zegt
15 juni: op ‘zoekmachine marketing’ zie ik de video niet meer bij de eerste 10 resultaatpagina’s. Op ‘zoekmachine optimalisatie’, het belangrijkste zoekwoord, zijn we gestegen naar pagina 6. En, leuk, zojuist binnen gekomen op pagina 10 op het zoekwoord ‘seo’, na Matt Cutts (medewerker Google) die op pagina 5 staat, de tweede video. Verder werd ik door Wolter Tjeenk Willink (voorzitter IAB, taskforce search) getipt dat we op ‘ zoemachine optimalisatie seo’ ook erg hoog staan: pagina 1, positie 3. Maar vanzelfsprekend is dat een veel minder competitief zoekwoord dan ‘zoekmachine optimalisatie’ of ‘seo’. Wolter zelf scoort trouwens erg goed op ‘ vseo’, pagina 1 maar liefst, een video gemaakt door Frankwatching, die Richard van den Boogaard (zie zijn commentaar hierboven, hij is schrijver voor die website) heeft gemaakt.
Alain Sadon zegt
Bij het uploaden van een nieuwe video, gisteren, heb ik de fout van mijn leven gemaakt (nou ja, van mijn leven).
De video bleek te lang: Google accepteert nog slechts video’s met een maximale duur van 10 minuten. Deze was 14 minuten. De video moest dus worden verwijderd. Ik druk op de delete-button bij de video, waarna de vraag gesteld wordt of ik ‘sure’ was, waarop ik vanzelfsprekend ‘yes’ klikte.
Video weg, waarna er nog één overblijft: de video die ik verwijderd had. De video die ik verwijderd had??? Blijk ik de video te hebben verwijderd over seo in 10 minuten, dus de video waar deze hele blog-posting over gaat en waarmee we zulke veelbelovende resultaten aan het boeken waren!
Niet te geloven, maar het is waar, we kunnen weer overnieuw beginnen, want er blijkt bij YouTube niet een soort recycle-bin te bestaan van waaruit de verwijderde filmpjes weer opgediept kunnen worden. Interessant te weten…
Vandaag hebben we de video daarom opnieuw geüpload. De video heeft nu weer nul bezoekers, nul reacties, nul stemmen, en weer een nieuwe url.
Als u gekeken heeft, gestemd heeft, of een reactie heeft achtergelaten doe dat dan a.u.b. nog een keer… En als u een verwijzing naar de video had opgenomen, is de url dus gewijzigd…
Wordt wederom vervolgd…
Alain Sadon zegt
Een week na dato zie ik weer kleine vorderingen. Misschien interessant te weten: allereerst stijgt de video in YouTube naar nr.1 (op ‘zoekmachine optimalisatie’), even later in Google video search (logisch, want die omvat méér dan YouTube), en snel daarna komt hij binnen op de organische zoekresultaten. Nu pagina 15. Je moet dus eerst in Google video search op nr 1 staan en pas dan wordt de video (eventueel) getoond in de organische zoekresultaten. Ook wel logisch: Google toont in zijn organische zoekresultaten de hoogst genoteerde video(‘s) uit Google video search.
cadeau zegt
Een zeer interessante post en zeker de moeite waard om me zelf meer in te gaan verdiepen.
Heb vandaag gezocht op youtube en ja hoor… pagina 1, positie 1 (op ‘zoekmachine optimalisatie’).
well done!!
Gr. Ron
Alain Sadon zegt
Ja, daar sta ik op 1, maar had mn. gehoopt in de organische zoekresultaten van Google op pagina 1 te scoren. Dat gebeurt nu alleen op het zoekwoord ‘video zoekmachine optimalisatie’.
Waarschijnlijk heeft dit te maken gehad met mijn geklungel zoals hiervoor opgebiecht. Er moeten nieuwe experimenten worden opgestart…
Diederik Martens zegt
Als het gaat om viral marketing zou ik filmpjes altijd op youtube zetten. Zorg ervoor dat je de pagina waarop de film je website staat als bron vermeld bij het plaatsen op Youtube. Dit is namelijk goed voor de relevantie en vindbaarheid van de internetpagina in Google. Mede daarom ook Google video gebruiken!
Marketing technisch: een video zegt meer dan 1000 woorden……
Alain Sadon zegt
We zijn er al weer een hele tijd verder, maar tegenwoordig zie ik de video met enige regelmaat op een mooie plaats in de reguliere zoekresultaten staan: