Alles over juiste interne linkstructuur, URL’s, breadcrumbs en meer…
Wekelijks krijg ik websites onder handen die in de basis niet goed in elkaar zitten, terwijl de bouwers of beheerders menen al veel seo-kennis te bezitten (zich soms zelfs als seo specialist profileren). Hoe kan dat? Zo ongeveer iedereen met een beetje technische affiniteit kan heden ten dage een website bouwen, en dat is geweldig. Ik ben me echter gaan realiseren dat de ontwikkeling van een zoekmachine vriendelijke website een serieus vakgebied is, of dat in ieder geval zou moeten zijn. Want wat moet een bedrijf met een mooie, dure website als Google het niet te pruimen vindt?
Dit artikel is met name geschreven voor website bouwers en bureaus die adviezen geven omtrent seo.
Inleiding
Constructief gezegd is mijns inziens het probleem dat dit jonge vakgebied van zoekmachine vriendelijke website ontwikkeling nog zo weinig methodieken tot zijn beschikking heeft. Wat destructiever kan ook worden gezegd: wat wordt er toch veel aangerommeld! Wil het een professioneel vakgebied worden dan moeten er methodieken komen. Het liefst snel ook, want het aantal gedesillusioneerde bedrijven dat bij mijn praktijk aanklopt (mijn site wordt nergens gevonden!) begint serieuze vormen aan te nemen. Dit artikel moet een aanzet geven tot de ontwikkeling van een methodiek voor de ontwikkeling van zoekmachine vriendelijke websites. Ik behandel hier het één van de meest verwaarloosde en tegelijkertijd meest belangrijke onderdeel bij de bouw van een zoekmachine vriendelijke website, namelijk de sitearchitectuur.
Tijdens mijn Informatica-opleiding werd het zogenaamde ‘Nassi-Shneiderman’-diagram onderwezen. Dit bleek een zeer behulpzame methode om te leren hoe je op een gestructureerde manier systemen (algoritmen, software, etc.) kan ontwikkelen. Deze ‘Nasi-methode’ werd wel grappend afgezet tegen wat we de ‘Bami’-methode noemden. De Bami-methode stond symbool voor een soort anti-methode, namelijk de planloze manier van werken: je hebt een idee en begint meteen enthousiast met de realisatie ervan. De structuur van systemen ontwikkeld ‘volgens’ de Bami-methode ziet er uiteindelijk letterlijk uit als een bord bami. Het onderhoud er van is hopeloos, op termijn zelfs onmogelijk, dan loop je vast in de warrigheid van de willekeurig gekozen oplossingen. Het zal duidelijk zijn dat ook de betrouwbaarheid van dergelijke systemen, naarmate er gaandeweg meer functionaliteiten aan worden vastgeknoopt, tot een dieptepunt daalt.
Ook bij websites kunnen we onderscheid maken tussen nasi- en bami-websites. Met het oog op zoekmachines heb ik het niet in eerste instantie over de al dan niet gestructureerde broncode van de webpagina’s zelf, maar over de structuur van de website als geheel. Die structuur noem ik de ‘sitearchitectuur’. Het ontwerp van een goede sitearchitectuur is van cruciaal belang bij de ontwikkeling en het onderhoud van zoekmachine vriendelijke websites. SEO is dan niet langer als een Bami-sliert die ‘o ja, ook nog even aan de website moet worden toegevoegd’, maar krijgt via de sitearchitectuur een centrale rol in de ontwikkeling ervan. Bij de definitie van een sitearchitectuur komen alle van belang zijnde aspecten van zoekmachine optimalisatie reeds in de ontwerpfase aan bod.
In dit artikel zal ik uiteenzetten hoe dat in zijn werk gaat. Ik zal mijn stellingen onderbouwen met publicaties door Google en het geheel illustreren aan de hand van een voorbeeld van een kralen-webshop. Een goede seo sitearchitectuur zoals ik die in het hiernavolgende uiteen ga zetten is niet alleen goed voor zoekmachines. Ook voor gebruikers is het resultaat optimaal, waardoor de methodiek aansluit bij het adagium van Google dat we onze websites niet moeten bouwen voor zoekrobots, maar voor de menselijke bezoekers ervan.
In mijn kijk op de definitie van een goede sitearchitectuur moeten we de volgende zes stappen doorlopen. De eerste drie stappen betreffen het ontwerp van de sitearchitectuur. De stappen vier en vijf betreffen consequenties van de sitearchitectuur en maken het verhaal rond voor wat betreft de ontwikkeling van een zoekmachine vriendelijke website. Dat geldt ook voor de laatste stap, die een soort verfijningmechanisme betreft op de stappen ervoor.
1. Zoekterm analyse
2. Hiërarchisering zoektermen
3. Optimalisatie URL’s en definitie interne linkstructuur
4. Optimalisatie on page factoren
5. Linkbuilding
6. Onderhoud
Stap 1. Zoekterm analyse
Als we een website gaan opzetten willen we allereerst weten op welke zoektermen we menen dat onze website zo goed mogelijk gevonden zou moeten worden. Om dat in beeld te brengen is Google’s zoekwoordplanner de op dit moment meest geschikte tool. Het wordt aangeboden binnen de AdWords-omgeving van Google, maar is ook zeer geschikt voor SEO. Als ik in deze planner ‘kraal’ opgeef (met de optie ‘exact’), resulteert dat in de volgende resultaten (gesorteerd op zoekvolume). Ik toon hier slechts de zoektermen met het hoogste zoekvolume. In werkelijkheid is de lijst vele malen groter.
Te zien is dat de term “kralen” het meest wordt gebruikt, maar ook de hoogste concurrentie heeft (0=minimale concurrentie, 1=maximale concurrentie). Hoewel de concurrentie betrekking heeft op AdWords-adverteerders mogen we er vanuit gaan dat een hoge concurrentie binnen AdWords ook een hoge concurrentie binnen de organische zoekresultaten betekent, en omgekeerd.
De zoektermen met het hoogste zoekvolume noemen we in marketingjargon de “short tail”, de zoektermen met het laagste zoekvolume de “long tail”. De meeste website-eigenaren zijn nogal geobsedeerd door de short tail vanwege hun hoge zoekvolume. De long tail is echter vaak net zo interessant, zo niet interessanter, omdat 1) het totaal aan zoekvolume van de long tail zoektermen niet zelden net zo groot is als (zo niet groter dan) het totaal aan zoekvolume van de short tail, 2) het rendement van het goed gevonden worden op de long tail zoektermen meestal groter is dan op de short tail zoektermen en natuurlijk 3) het een stuk makkelijker is hoog te scoren met long tail zoekwoorden omdat de concurrentie een stuk lager is. Mijn stelling is dat optimalisatie moet plaatsvinden op zowel long- als short tail, omdat ze elkaar versterken.
Met dit zoektermen-overzicht in de hand gaan we naar de volgende stap.
Stap 2. Hiërarchisering zoektermen
Google stelt in dit verband het volgende: “Zet een logische hiërarchie op: maak het gebruikers zo eenvoudig mogelijk om van algemene inhoud naar de specifiekere inhoud te gaan die ze op uw site zoeken [Google Startersgids]”. En ook zeggen ze: “Maak een site met een duidelijke hiërarchische structuur en met tekstlinks [Google’s richtlijnen voor webmasters]”. Het is nu dus zaak om de lijst van zoektermen in een hiërarchische structuur te plaatsen met op het hoogste niveau de meest algemene zoektermen en daaronder de specialisaties ervan. Onder de specialisaties kunnen weer verdere specialisaties worden gemaakt, etc. Op deze manier ontstaat er een (omgekeerde) boomstructuur, met bovenaan de wortel, die zich naar beneden toe vertakt tot we uitkomen bij het diepste niveau namelijk de bladeren.
Het maken van een dergelijke hiërarchie kan op verschillende manieren plaatsvinden en hangt natuurlijk ook samen met de producten/diensten die we al dan niet willen aanbieden. Als we geen kralenkettingen willen aanbieden, nemen we die dus ook niet op in de hiërarchie. Ook kan het zijn dat interessante zoektermen (hoog zoekvolume, lage concurrentie) aanleiding geven nieuwe producten of diensten aan te gaan bieden. Er zullen in dit proces van hiërarchisering dus keuzes moeten worden gemaakt.
De eerste specialisatie slag in het aanbrengen van een hiërarchie in de zoektermen voor een specifieke kralenwebshop zou het volgende resultaat kunnen opleveren:
Deze nieuwe zoektermen kunnen we op hun beurt weer verder specialiseren. Omdat Google’s zoekwoordplanner niet onmiddellijk alle daadwerkelijk door zoekers gebruikte zoektermen toont, zullen we moeten gaan inzoomen op de nieuw toegevoegde zoektermen om zodoende verdere specialisaties te kunnen gaan vinden. Een goede zoekterm is, zoals we hiervoor hebben kunnen zien, ‘glaskralen’. Die blijkt, als we die zoekterm in de planner van Google intypen, tot de volgende specialisaties te leiden:
De hiërarchie kan nu dus verder worden uitgewerkt, in bijvoorbeeld onderstaande:
Op dezelfde manier kunnen ook andere specialisaties worden uitgewerkt. Omdat de methodiek nu waarschijnlijk helder genoeg is, laat ik het bij deze uitwerking. Er zijn nu dus drie niveaus van specialisatie, ik zou zelf niet veel dieper gaan. Vertaald naar een webshop hebben we nu een hoofdpagina met daaronder een laag categorieën en daaronder weer een laag subcategorieën. Onder die subcategorieën hangen we de laatste laag, namelijk de concrete producten.
Vanuit een andere insteek wil ik ook nog pleiten voor de opzet van een dergelijke structuur. Google heeft bij monde van haar woordvoerder Matt Cutts aangegeven dat pagina’s dichter bij de homepage als belangrijker worden beschouwd dan pagina’s die dieper liggen. Vanuit Google’s PageRank-algoritme is te begrijpen dat dit zo is: de meeste verwijzingen (zowel vanuit de eigen website als vanaf andere websites) liggen normaal gesproken naar de homepage, die zodoende de meeste kracht krijgt. Omdat we de meest algemene zoektermen hoog in de structuur hebben geplaatst krijgen die zodoende de maximale kracht. Dat is ook precies wat we willen, omdat die zoektermen de meeste concurrentie hebben. Specifiekere zoektermen liggen lager in de structuur en zullen minder kracht vanuit de homepage meekrijgen. Dit zal echter meestal geen probleem zijn omdat die zoektermen minder concurrentie hebben en we die kracht dus waarschijnlijk ook niet nodig hebben.
Stap3. Optimalisatie url’s en definitie interne linkstructuur
Optimalisatie van URL’s
Google zegt over URL’s: “Door beschrijvende categorieën en bestandsnamen voor de documenten op uw website te maken, wordt niet alleen uw site overzichtelijker, maar kunnen uw documenten waarschijnlijk ook beter door zoekmachines worden gecrawld [Startersgids]”.
Idealiter wordt de domeinnaam van onze voorbeeld-website: kralen.nl, die is immers het meest beschrijvend. Maar meestal zijn dergelijke ideale domeinnamen al vergeven. Echter niet getreurd, want er zijn 200+ factoren bepalend voor het organische scoren. Mét of zonder de ideale domeinnaam dienen de URL’s via de volgende methodiek hun naam te krijgen:
A. Probeer de meest algemene zoekterm te verwerken in de domeinnaam, en als die vergeven is kies een andere (hieronder aangeduid als domein.nl).
B. Verwerk de zoektermen van het er direct onder liggende niveau in de naam van een directory direct onder de domeinnaam, waarbij de zoektermen die reeds in de domeinnaam zijn verwerkt in principe niet hoeven te worden herhaald. De pagina wordt dan de index-pagina binnen die directory.
C. Herhaal voorgaande stap ook voor diepere niveaus.
D. Indien het diepste niveau (de bladeren) is bereikt hoeft de pagina geen indexpagina binnen een directory te worden, maar mag het ook een pagina worden die onder de erboven gesitueerde directory hangt. Het diepste niveau betreft normaal gesproken de concrete producten of diensten (of in een blog de concrete berichten).
Als we deze methodiek nu toepassen op ons kralen-voorbeeld worden de URL’s als volgt:
Via deze aanpak zijn de URL’s perfect leesbaar. Verder voorkomen we dat zoektermen bij diepere structuren continu worden herhaald, allereerst om de URL’s zo kort mogelijk te houden en ten tweede om de schijn te voorkomen dat we lopen te spammen met onze zoektermen.
Google zegt nog meer over URL’s: “Bedenk wat er gebeurt als een gebruiker een deel van uw URL verwijdert. Dit betekent dat de index-pagina’s van de directories ook aanwezig moeten zijn [Startersgids]”. In de wijze waarop we de URL’s hebben opgebouwd voldoen we aan deze eis. Als we bijvoorbeeld van kralen.nl/glas/kettingen/ de laatste directory verwijderen, dan komen we netjes uit bij een bestaande pagina, namelijk bij de pagina die een stap hoger in de hiërarchie ligt: kralen.nl/glas/. Enzovoorts.
Nu komen we op een belangrijk punt, namelijk de URL’s van de producten/diensten/berichten/etc, m.a.w. de bladeren van de structuur. Hier hebben we twee mogelijkheden (waarbij “Nomade” de naam is van de concrete ketting):
- URL wordt afgeleid van de (sub)categorie waar product/dienst-pagina onder hangt, dus: kralen.nl/glas/kettingen/nomade.html
- Product/dienst-pagina wordt onder de root geplaatst, dus: kralen.nl/nomade.html
De eerste oplossing heeft als voordeel dat de structuur (inclusief goede zoekwoorden) terug te vinden is in de URL. Als een bezoeker op de nomade-pagina zit kan die via de URL bovendien eenvoudig naar een andere kralenketting navigeren. Nadeel van de eerste oplossing is dat URL’s erg lang kunnen worden. Ander nadeel is de situatie waarbij een product onder meerdere (sub)categorieën hangt (de Nomade-ketting bijvoorbeeld onder kralen.nl/glas/kettingen/ én onder kralen.nl/glas/handgemaakte/). Dan zou je een dubbele content situatie hebben, die niet optimaal is. Dit laatste is echter te optimaliseren door gebruikmaking van de rel=”canonical”. Via deze tag kunnen we de over meerdere, dubbele-content-pagina’s verdeelde kracht bundelen in één pagina. Stel dat we de kralen.nl/glas/handgemaakte/nomade.html pagina als hoofdpagina beschouwen dan nemen we de volgende regel code op in de head sectie van kralen.nl/glas/kettingen/nomade.html:
<link rel=”canonical” href=”kralen.nl/glas/handgemaakte/nomade.html”>
Definitie interne linkstructuur
Hoe laten we de verschillende pagina’s nu precies naar elkaar verwijzen, m.a.w. hoe moet de interne linkstructuur er uitzien? De opzet van een goede interne linkstructuur is een cruciaal onderdeel binnen SEO, daar de meeste inkomende verwijzingen naar de homepage liggen en we ook willen gaan scoren met de lager liggende pagina’s. Met de interne linkstructuur gaan we op de juiste manier kracht geven aan die pagina’s.
Het zal duidelijk zijn dat er in ieder geval verwijzingen komen vanaf iedere pagina naar de pagina’s die er in de structuur direct onderliggen. Vanaf de homepage liggen er dus verwijzingen naar de categoriepagina’s: ‘kraaltjes’, ’glaskralen’ en ‘goedkope kralen’. En vanaf ‘glaskralen’ liggen er verwijzingen naar de subcategoriepagina’s ‘handgemaakte glaskralen’, ‘glaskralen forum’, etc. Op deze manier liggen de verwijzingen dus alleen naar de pagina’s die zo veel mogelijk kracht nodig hebben. Vanaf de homepage ligt er bijvoorbeeld geen verwijzing naar de subcategoriepagina ‘glaskralen forum’, omdat die de maximale kracht niet nodig heeft (concurrentie is 0). Als we die verwijzing echter wél zouden opnemen, dan gaat dat ten koste van de kracht voor onze categorieën. Het principe van beperking van het aantal verwijzingen naar alleen die pagina’s die de kracht nodig hebben noemen we in SEO-jargon ‘Link consolidatie’.
Maar hoe zit het dan met het verwijzen naar pagina’s hóger in de structuur? Ook op dit punt is Google glashelder: “Gebruik broodkruimelnavigatie” [Google Startersgids]. Broodkruimelnavigatie betekent dat we op iedere pagina het terugstappad opnemen vanaf betreffende pagina, helemaal terug tot aan de homepage van de website. In het geval van de ‘Glaskralen kettingen’-pagina ziet het broodkruimelpad er dan als volgt uit:
Home | Glaskralen | Glaskralen kettingen
Of (misschien nog wel beter, maar wat minder zodanig toegepast):
Kralen | Glaskralen | Glaskralen kettingen
De onderstreepte woorden linken daarbij naar de bijbehorende pagina, hoger in de structuur.
Dus naast het feit dat iedere pagina sowieso verwijst naar de er direct onder liggende pagina’s gaat via deze broodkruimel-constructie iedere pagina ook nog eens verwijzen naar alle er boven liggende pagina’s. Toepassing van broodkruimelnavigatie maakt dat niet alleen gebruikers geconfronteerd worden met een logische linkstructuur, maar ook Google goed begrijpt hoe de website in elkaar zit. Google neemt, als de structuur een dergelijke transparantie kent, de broodkruimelnavigatie over in de zoekresultaten (in het groen):
Als we het hebben over interne verwijzingen, moeten we het vervolgens hebben over de voor SEO zeer belangrijke linkteksten (of ankerteksten) van die verwijzingen. Een verwijzing wordt door Google beschouwd als een stem van de ene op de andere pagina. Met de linktekst geven we aan waaróver we precies de stem uitbrengen. Als we in de linktekst naar een pagina ‘glaskralen’ opnemen, stemmen we dus op die pagina voor zover het ‘glaskralen’ betreft. De wijze waarop we breadcrumbs van linkteksten hebben voorzien klopt dus, want de breadcrumb-link naar de pagina waarbij we hopen dat die straks gaat scoren op ‘glaskralen’ heeft netjes de ankertekst ‘glaskralen’ gekregen. Ook als we op andere manieren dan via breadcrumbs naar onze eigen pagina’s gaan verwijzen is het zaak –als het even kan- de voor die pagina bedachte zoektermen in de linktekst op te nemen.
In tegenstelling tot de URL’s, waar ik heb aanbevolen (i.v.m. leesbaarheid en spamming) de zoektermen niet te herhalen als die binnen een hogere directory al worden genoemd, raad ik aan dat bij de linkteksten wél te doen. Indien er bijvoorbeeld onder ‘glaskralen kettingen’ nog de specialisaties ‘grote glaskralen kettingen’ en ‘kleine glaskralen kettingen’ hangen, dan zou ik de verwijzingen naar die twee pagina’s (ook binnen de broodkruimelnavigatie) gewoon voluit de linktekst ‘grote glaskralen kettingen’ respectievelijk ‘kleine glaskralen kettingen’ meegeven, zeker als het competitieve zoektermen betreft:
Home | Glaskralen | Glaskralen kettingen| Grote glaskralen kettingen
Stap 4. Optimalisatie on page factoren
De optimalisatie van de pagina´s zelf valt feitelijk buiten het ontwerp van de site-architectuur. Omdat de sitearchitectuur echter onmiddellijke consequenties heeft voor de pagina’s zelf, neem ik de optimalisatie van de on page-factoren hier toch kort mee.
In voorgaande hebben we goed nagedacht over zoektermen die mensen daadwerkelijk gebruiken (stap1) en in een hiërarchie geplaatst (stap2). De verwijzingen hebben de goede linkteksten en liggen naar de juiste pagina’s (stap 3). Hoe bouwen we de pagina’s zelf nu op? Ik volsta met het opsommen van de allerbelangrijkste zaken.
Plaats de voor die pagina bedachte zoektermen:
* zo veel mogelijk vooraan in de title binnen de headsectie van de pagina.
* zo veel mogelijk vooraan in de H1.
* in de content van de pagina
De content dient een zo ruim mogelijke tekst te betreffen rond de zoekterm. Ik ga zelf meestal uit van minimaal 400 woorden en hanteer geen maximum. Ga niet spammen met de zoekterm, laat het op een natuurlijke, inhoudelijke manier op de pagina terugkomen. Indien de zoekterm voor meerdere uitleg vatbaar is, gebruik dan ook synoniemen ervan om de precieze betekenis voor Google te verhelderen.
Net als de structuur van de website moet ook de tekst op de pagina’s voor Google goed leesbaar zijn: plaats de tekst zo min mogelijk in formaten die voor zoekmachines moeilijk leesbaar zijn zoals imagemaps of flash. Omdat Google steeds vaker ook afbeeldingen en video’s in haar reguliere zoekresultaten toont kan het interessant zijn ook dié elementen goed te optimaliseren. Over de wijze waarop dat kan plaatsvinden valt buiten het bestek van dit artikel, maar is zeker ook een interessant onderdeel van zoekmachine optimalisatie.
Of de content nu bestaat uit tekst, foto’s of video’s, zorg dat u het zo veel mogelijk zelf creëert. Google is namelijk goed in staat te ontdekken welke website de bron van de informatie is. Kopieën zullen in principe niet hoog gaan scoren. U mág wel teksten, foto’s of video’s van anderen gebruiken, u wordt er dus niet voor gestraft (zoals nog zo vaak wordt gedacht), maar scoren met gekopieerde informatie zult u niet. Ik raad bedrijven die moeite hebben met het produceren van goede teksten –en dat zijn er veel!- aan een goede tekstschrijver in te huren. Content is King binnen SEO. En Transparantie is de sleutel tot de creatie ervan. Kies wel een tekstschrijver met affiniteit voor uw vakgebied.
Stap 5. Linkbuilding
Linkbuilding, d.w.z. het proces van het verkrijgen van verwijzingen naar uw website, is formeel ook geen onderdeel van de definitie van een sitearchitectuur, maar heeft er wel alles mee te maken: de site gaat via deze stap namelijk onderdeel uitmaken van de architectuur van het Internet als geheel.
In het algemeen kan gesteld worden dat het zaak is om in alle eerlijkheid dermate goede content te creëren dat derden daar uit zichzelf naar gaan verwijzen, bijvoorbeeld vanuit forums, weblogs of andere social media, zoals LinkedIn of Twitter. Het tot stand brengen van een dergelijke dynamiek is de ideale manier van linkbuilding en wordt door Google het meest wordt gewaardeerd.
Daarbij is het zo dat de relevantie van de verwijzende pagina of site ook van belang is: als er vanuit een pagina/site die over kralen gaat naar onze kralen-pagina wordt verwezen is dat een betere link dan een link afkomstig van een pagina/site die daar niets mee te maken heeft. Het is helemáal ideaal als de verwijzende pagina zelf ook nog eens goed wordt gewaardeerd door Google, m.a.w. autoriteit heeft op het gebied van de zoekterm. Welke sites dat zijn is eenvoudig te achterhalen door te Googlen op de zoekterm: de hoogste sites hebben blijkbaar de meeste autoriteit.
Verder moet in dit verband vermeld worden dat verwijzingen voor Google aannemelijker worden als ze niet allemaal naar de homepage liggen, hetgeen deeplinking wordt genoemd. Bovendien geeft dit direct kracht aan ook andere onderdelen van de website, opdat niet alles via de interne linkstructuur vanuit de homepage moet worden opgebracht. In ons kralen-voorbeeld zullen er met name verwijzingen moeten ontstaan naar de homepage, daar het woord ‘kralen’ de meest concurrerende zoekterm is. Maar ook op de lager liggende pagina’s kan dus linkbuilding worden toegepast.
Wat de linktekst van de verwijzingen betreft weten we uit voorgaande dat de zoektermen daar idealiter in terugkomen. De verwijzingen naar de homepage bevatten dan dus de linktekst ‘Kralen’, en komen bij voorkeur van (autoriteit)sites over ‘Kralen’. Naar de ‘glaskralen’-pagina krijgen we idealiter verwijzingen met de linktest ‘glaskralen’ vanaf (autoriteit)sites over ‘glaskralen’, etc.
Nu is het interessante van een onze logische, hiërarchische structuur dat hoe dieper we afdalen in de hiërarchie, we onze bronnen voor de verwijzingen ook kunnen gaan verbreden. Sites voor verwijzingen naar ‘Glaskralen’, bijvoorbeeld, kunnen we nu ook gaan zoeken binnen het geheel aan sites die over ‘glas’ gaan. En verwijzingen naar ‘glaskralen kettingen’ kunnen we gaan proberen te realiseren vanaf sites gericht op ‘kettingen’. Zie de figuur hieronder.
Stap 6. Onderhoud
Als de voorgaande stappen zijn doorlopen hebben we een website die goed door Google kan worden geïndexeerd en goed zal worden gewaardeerd. Maar we zijn er daarmee nog (net) niet. We zullen heel goed moeten gaan monitoren hoe e.e.a. in de praktijk verloopt. Daartoe hebben we een aantal belangrijke tools tot onze beschikking.
Monitoren van de terugmeldingen vanuit Google
Het Google Webmasterhulpprogramma is de interface tussen Google en u. Aldaar meldt Google precies wat ze van uw site zien en welke fouten er geconstateerd zijn. Dit kan de afwezigheid van een title of description zijn, de traagheid van de website betreffen, etc. Het zou eigenlijk wekelijkse routine moeten zijn om even via dit hulpprogramma te kijken hoe de site er voor staat en meteen aanpassingen te verrichten als er fouten blijken te bestaan.
Monitoren van het verloop van onze zoektermen in de zoekresultaten
Hoewel we de site nu optimaal hebben ingericht, zijn hoge posities niet gegarandeerd. We zullen dus in de gaten moeten houden of we nu inderdaad hoog gaan scoren met onze zoektermen. Soms ook, doet een deel het goed en blijft een ander deel achter. Dat zijn signalen voor verder onderzoek. Een handige, gratis tool om scoringsposities te onderzoeken is bijvoorbeeld de Rank Checker plugin voor Firefox.
Monitoren van de inkomende verwijzingen
Het is interessant te zien of derden inderdaad naar onze mooie teksten gaan verwijzen. Als dat niet het geval is moet worden onderzocht waarom dat niet het geval is. Misschien moeten er goede kanalen worden ingeschakeld om ruchtbaarheid te geven aan het bestaan ervan, opdat die als een soort katalysator kunnen gaan werken voor een organische linkgroei. In veel gevallen moeten we zelf aan de slag om meer verwijzingen te creëren. Dit is een subtiel vak, omdat de beste verwijzingen meestal het moeilijkst te verkrijgen zijn. De door Google gevonden inkomende verwijzingen worden gemeld binnen het genoemde Webmasterhulpprogramma van Google.
Monitoren van het rendement van onze scoringsposities
Met dit allerlaatste onderdeel komen we aan bij dat waar het uiteindelijk om gaat, namelijk het rendement op onze SEO-inspanningen. We scoren nu misschien wel hoog op ‘kralen’, en levert dit dus veel verkeer, maar als dit niet leidt tot dát wat we willen (verkopen, informatieaanvragen, inschrijvingen op de mailinglijst, etc.), dan kunnen we ons afvragen of dit wel zo’n interessante zoekterm is als we oorspronkelijk dachten.
Daar tegenover kunnen we zoektermen ontdekken die we van te voren niet hadden bedacht, maar wél een hoog rendement blijken te hebben, bijvoorbeeld via onze AdWords-campagnes waar we immers onmiddellijke zichtbaarheid kunnen creëren op een veelheid aan branchegerelateerde zoektermen. Voor dergelijke zoektermen kunnen we nieuwe pagina´s maken en die op dezelfde manier als in dit artikel beschreven aan onze sitearchitectuur toevoegen.
Nawoord
Hoewel er over alle zaken als hiervoor vermeld nog veel meer is te zeggen, leek het me voor één artikel ruim voldoende. Het geeft een goed fundament op basis waarvan ook de niet aan bod gekomen zaken veel eenvoudiger kunnen worden geïmplementeerd. Opdrachtgevers zullen in de kern tevreden kunnen zijn over de op deze manier opgeleverde website: natuurlijk is niets gegarandeerd als het gaat over scoringsposities, maar de website zélf zal nu niet meer het probleem zijn.
In de praktijk maken we trouwens ook altijd weer uitzonderingen op de regels, maar die kunnen we alleen maken als we de regels kennen. Ik geloof niet zo in toevallige successen.
Binnen mijn SEO trainingen en via de SEO coachings ga ik ook in meer detail in op deze aanpak.
Reacties op dit betoog worden gewaardeerd!
Milder zegt
Beste Guru,
Heb het laatste jaar veel blogs gelezen over seo, maar de plaatjes die u hierbij heeft gebruikt zijn echt top en super duidelijk. Ook de tekst erbij is compleet en overzichtelijk. Mijn complimenten!
Jouw bedrijfsfilm zegt
Wat een mooi artikel!
Dit zal nog wel even wat tijd kosten om dit in praktijk te brengen, maar moet zeggen dat het erg goed en duidelijk is uitgelegd!
Harm zegt
Goed verhaal!
Vroeg me alleen af of een URL als bijv. kralen.nl/glas/kettingen/ dan niet beter kralen.nl/glas-kettingen kan zijn. Dus alle / vervangen door -. Dan heb je alle pagina’s op het hoofdnivo, dus zijn ze ook allemaal even belangrijk.
Ronald zegt
Prima artikel om reeds opgedane kennis op te frissen. Dank daarvoor
Roy zegt
heel duidelijk en voor mij als leek – ben makelaar en geen websitebouwer – heel goed te begrijpen, bedankt!
Alain Sadon zegt
@Harm
Goede vraag. Het is echter niet zo dat het beter zou zijn om zo veel mogelijk in -wat jij noemt- het hoofdniveau van de URL te plaatsen. Dus pagina’s meteen onder de root zijn voor Google niet belangrijker dan pagina’s in een directory of subdirectory. Als je meer kracht wilt geven aan de ‘glaskralen kettingen’-pagina, dan moet je die linken vanuit je homepage (of linkbuilding toepassen op die pagina, vanuit andere websites).
Diederik zegt
Goed en duidelijk beschreven. Ik moet wel zeggen dat ik me niet kan voorstellen dat er mensen zijn die zich uitgeven voor seo specialist als ze dit niet beheersen. Dat zou wel heel triest zijn als je deze basis niet kent.
Ellen zegt
Duidelijk artikel, complimenten en bedankt!
Nico van Kooten zegt
Een helder artikel met de belangrijke basisbeginselen van SEO. Jammer genoeg wordt er nog niet overal voldoende aandacht aan besteed in webdesign opleidingen.
Vraagje; Ik keek net op seoguru.nl en tot mijn verbazing zag ik dat je geen redirect naar http://www.seoguru.nl ingesteld hebt.(of andersom)M.a.w., zowel de www als de non-www versie is indexeerbaar. Heb je dit bewust gedaan?
Alain Sadon zegt
@Nico
Nee, niet bewust, eerlijk gezegd. Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat de non www-versie al netjes naar de www-versie was geredirect (301). Maar dat bleek inderdaad niet het geval. Ik heb daarom de .htaccess uitgebreid met de betreffende redirect. Inderdaad ook van belang voor SEO, dank!
espresso apparaat zegt
Wat een geweldige post!
Ik heb de post uitgeprint en zal hier zeker mee aan de slag gaan en waarschijnlijk m’n volledige site op de shop moeten gooien. Jammer
Maar enorm bedankt voor dit stukje!
Annemieke zegt
Bedankt voor deze post! Erg duidelijk verhaal. Vooral goed om mee te nemen als je aan een nieuwe website begint.
Waar ik wel mee zit is dat het voor bedrijven uit de MKB sector vaak een zeer kostbaar verhaal wordt om bestaande websites op deze manier aan te passen. Immers, het vergt bij veel websites een totale wijziging van de website-structuur, en vaak moeten alle teksten (om goed binnen die structuur te passen) worden herzien! Ik vraag me af of bijvoorbeeld zo’n ‘kralenbedrijf’ dat ziet zitten en niet gaat voor een goedkoper alternatief… En dat is dan bijvoorbeeld een website ‘oplappen’ met het toevoegen van geoptimaliseerde landingspagina’s, zonder dat er gedegen naar de structuur wordt gekeken. Dit lijkt verleidelijk omdat het in de praktijk redelijk kan werken (niet zoveel effect als een totale herstructureren van de website vrees ik, maar goed). Vaak hebben ze gewoon niet meer te besteden (en is het lastig om ze te overtuigen dat ‘goedkoop’ ‘duurkoop’ is). Hoe kijk jij daar tegenaan?
Alain Sadon zegt
@Annemieke
Wat je zegt! De aanpak is gericht op de situatie waarbij er nog in alle vrijheid kan worden nagedacht over de opzet van een goede sitearchitectuur, dus met name bij de opzet van een nieuwe website.
Indien het een bestaande website betreft kan kennis van de optimale oplossing helpen om weliswaar suboptimale keuzes te maken, maar nog altijd betere dan wanneer we de kennis niet zouden hebben gehad. Bijvoorbeeld als je -zoals je schrijft- “geoptimaliseerde landingspagina’s” wilt toevoegen zal de kennis je kunnen helpen te bepalen vanuit welke pagina je naar die landingspagina wilt linken: doen we dat vanuit de home-pagina, of misschien vanuit een lagere pagina (omdat we de maximale kracht niet nodig hebben). En indien we dat vanuit een lagere pagina gaat doen, wélke pagina gebruiken we dan? M.a.w. welke pagina zou als generalisatie kunnen dienen voor de landingspagina?
Annemieke zegt
Bedankt voor je reactie! Inderdaad, de kennis van de optimale situatie geeft je meer mogelijkheden en creativiteit om ook iets minder optimale oplossingen toe te passen bij een beperkt budget. Ik zal je tips zeker meenemen!
Dave Lorrez zegt
Helder artikel alleen ga ik niet helemaal akkoord met de url structuur die je aankaart. Of toch niet voor een webshop want wat doe je bijvoorbeeld als je 1 product in verschillende categorieën gaat stoppen ?
Zelfde geldt ook voor een blog waar je bijvoorbeeld de categorie zou opnemen in je url’s. Wat als je op een dag een artikel wilt verplaatsen ?
Matt Cutts (nu ja voor zover we daar mogen in geloven:o) gaf ooit aan dat Google kortere url’s zou verkiezen :
“If you have got a three, four or five words in your URL, that can be perfectly normal. As it gets a little longer, then it starts to look a little worse. Now, our algorithms typically will just weight those words less and just not give you as much credit.”
Stel dat een product 5 lagen diep in je site ligt, dan wordt dat niet echt een korte url als je elke categorie/subcategorie/sub-subcategorie/etc er gaan induwen.
Dave
Alain Sadon zegt
@ Dave, dank voor de kritische noot!
1. Indien je 1 product onder meerdere categorieen wilt onderbrengen, het volgende. De structuur zoals ik die heb voorgesteld is de basis. Maar je kan nu natuurlijk best een crosslink leggen vanaf bijvoorbeeld goedkope kralen naar glaskralen kettingen. Dat verandert het verhaal niet.
2. Wat verplaatsing van artikel betreft: dan leg je een 301-redirect van de oude naar de nieuwe url. Uitgaande van mijn verhaal zou je dan wel moeten zeggen dat de nieuwe url feitelijk duidt op nieuwe zoekwoorden.
3. Als het product vijf lagen diep ligt zullen de url’s inderdaad lang worden. Maar een diepte van vijf lijkt me sowieso niet aan te bevelen.
Dave Lorrez zegt
Misschien een beetje verkeerd uitgedrukt 😮 maar veel cms systemen ‘automatiseren’ de linkstructuur aan de hand van parameters die je meestal zelf kan meegeven.
Als je bijvoorbeeld de mapstructuur gaat aanhouden zoals hierboven beschreven ben je feitelijk een serieus duplicate content probleem aan het creëren als je een product aan verschillende categorieën gaat toevoegen en moet je dan beroep gaan doen op de canonical tag of andere lapmiddeltjes.
Als je de url echter kort houdt en enkel de productnaam opneemt (mijndomein.com/product.htm ipv. mijndomein.com/category/subcategory/product.htm)heb je dat probleem natuurlijk niet.
Ben ook een fel voorstander van een platte structuur maar als je shop een paar 10.000 producten (of je site een paar 10.000 pagina’s) heb je soms geen andere optie 😮
Dave
Alain Sadon zegt
@Dave
In de beschreven methode wordt zeker geen duplicate content probleem gecreëerd: iedere pagina heeft immers één unieke URL. Daar waar producten/diensten onder meerdere categorieën komen te hangen, wordt één categorie gekozen die bepalend wordt voor de URL. Vanuit de andere categorie(en) komt een crosslink naar die URL. Daarmee ontstaat er dus absoluut geen dubbele content.
Nadeel van jouw oplossing (product/dienst meteen onder de root van de url, dus platte url-structuur) is dat je Google zowel als de gebruikers minder uitlegt over de structuur van de informatie. Juist door structuren te creëren kan je preciezer uitleggen waar de website over gaat en over welke gebieden je meer informatie hebt dan één pagina alleen. Als er onder ‘glaskralen’ nog een hele subsite met specialisaties van ‘glaskralen’ hangt, dan wordt ‘glaskralen’ daarmee versterkt.
In je reactie geef je verder aan dat URL’s in mijn aanpak te lang zouden worden. Ook dat is niet zo, omdat de zoekwoorden in de directories worden verwerkt. M.a.w. kralen.nl/glas/kettingen/ is niet langer dan kralen.nl/glas-kettingen.html.
In mijn URL-aanpak weten gebruikers bovendien ook via de URL meteen waar ze zich binnen de site bevinden. Google schrijft (Startersgids) in dit verband: “Maak een overzichtelijke directorystructuur: gebruik een directorystructuur waarin uw inhoud overzichtelijk gegroepeerd is, zodat gebruikers weten waar ze zich op uw site bevinden. U kunt uw URL-structuur gebruiken om het type inhoud aan te duiden dat via die URL te vinden is.”
Richard Wijmans zegt
Dit bericht is erg interessant. Ik heb veel seo artikelen en elke keer staat er weer het zelfde verhaal wat je ondertussen al weet.
Dit is echt handig
Dave zegt
Was dit even uit het oog verloren 😮
Je hebt gelijk, elk product heeft slechts 1 url maar in de meeste cms (shopping cart) systemen die dit toelaten zit je wel met een usability probleempje.
Als ik mijn originele product url instel op
mijnsite.com/catgorie1/product1.htm en ik plaats dat product in een extra categorie, dan worden de bezoekers van die categorie weg genomen en naar de originele categorie genomen waar we het product hebben aan toegewezen.
Dus stel ik zit in categorie 2 en klik op een product die origineel in categorie 1 zit, dan wordt ik inderdaad naar dat product genomen maar ‘verhuis’ ik van categorie 2 naar 1 en dat kan soms heel verwarrend overkomen.
Nu misschien zijn er cms systemen die daar een oplossing voor hebben maar ik ben ze nog niet tegen gekomen..
Waar zie jij precies het voordeel dat een bezoeker beter weet waar hij zich bevindt als je de url structuur in mappen gaat opbouwen ? Weinig mensen die naar hun adresbalk kijken om zich te oriënteren en in de serps worden de url’s meestal ingekort of gebruikt google de broodkruimel.
Google heeft inderdaad zijn richtlijnen maar ik ken weinig) seo’ers die deze structuur handhaven 😮
Ik kom misschien over als een BE zaag maar ben dat niet hoor, blogs zijn er om discussies op gang te brengen denk ik dan maar ..
Dave
Jeffrey zegt
Goed artikel.
Het is mij alleen nog niet helemaal duidelijk geworden waarom bij de zoekwoord analyse in dit geval gekozen is voor de optie ‘exact’.
– Exact kralen geeft een volume van 40.500
– Zinsdeel kralen geeft een volume van 301.000
Hoe bepaal je de keuze optie voor de klant?
Espresso zegt
Top artikel. Het blijft bij een grote shop inderdaad wel de kunst een middenweg te vinden tussen usability en het voorkomen van duplicate content.
Stijn zegt
Zeer interessant
Toch blijft een mens achter met bepaalde vragen …
Is het voor een schoonmaakbedrijf bijvoorbeeld beter om /schoonmaak/zonnepanelen en /schoonmaak/jachten te gebruiken ? Of gebruiken ze beter /schoonmaak-zonnepanlen en /schoonmaak-jachten ? In mijn ogen is de eerste optie beter voor de structuur van de site maar dan wordt er wel meer nadruk gelegd op een te algemen zoekterm zoals schoonmaak
…
Groetjes
Stijn
Joris zegt
STEL je gebruikt voor kralen.nl/glas/handgemaakte/ een 301-gedirect vanuit bijvoorbeeld handgemaaktekralen.nl
ipv. bv. 100 links vanuit glazen kralen sites naar kralen.nl/glas/handgemaakte/ zal dus 100 links linken naar handgemaaktekralen.nl en doorverwijzen naar..
is de SEO na de 301-redirect nog steeds gelijk ?
Alain Sadon zegt
@Joris
Door de 301 wordt de totale kracht van -in jouw voorbeeld- handgemaaktekralen.nl niet 100% doorgegeven naar kralen.nl/glas/handgemaakte/. Er zal een klein verlies optreden.
Lifestyle zegt
Wat een geweldig artikel. Heerlijk om te lezen en prachtig geïllustreerd. Moet eerlijk zeggen dat dit artikel bij mij precies de vinger op de (pijnlijke) wonde legt. Bedankt voor dit wakker schudden en heel veel succes met je verdere werk!
Adres zoeken op naam zegt
Vindt de comments net zo interessant als de blogpost, al moet ik zeggen dat ik de kritische noten van Dave kan begrijpen!
Maico zegt
Wat een super artikel, erg nuttig en maakt veel duidelijk!
Op een gegeven moment spreek je over linkconsolidatie; “Vanaf de homepage ligt er bijvoorbeeld geen verwijzing naar de subcategoriepagina ‘glaskralen forum’, omdat die de maximale kracht niet nodig heeft (concurrentie is 0). Als we die verwijzing echter wél zouden opnemen, dan gaat dat ten koste van de kracht voor onze categorieën.”
Wil je daarmee inderdaad zeggen dat het niet goed is om de subdirectories op te nemen in je uitschuifmenu?
Peter zegt
Geweldig verhaal. Nog nooit eerder zo helder en duidelijk beschreven. Ik wil het graag gebruiken voor mijn studenten van de opleiding Marketing en communicatie.
als je daarmee accoord kunt gaan wil ik je graag mijn totale reader toesturen.
Groet Peter
Alain Sadon zegt
@Peter
Dank je wel! Ik geef graag een keer een gastcollege…
En je mag het zeker gebruiken. In mijn boek ga ik overigens nog aanzienlijk dieper in op de materie.
Alain Sadon zegt
@Maico
Dat kan inderdaad de consequentie zijn.
kunststofraamkozijn.nl zegt
Zeer interessant artikel, en inderdaad helder uitgelegd.
Vraagje
Wat heeft meer invloed op de ranking van een site ?
1/
Het zoveel mogelijk aanmaken van backlinks
2/
Het schrijven van meer content.
Hoeveel woorden zichtbare content en hoe hoog maximale keyword density ?
3/
Het gebruiken van een breadcrumb structuur, wanneer deze nog niet gebruikt wordt.
Dank en groet,
Kunststofraamkozijn.nl
Alain Sadon zegt
1 en 2 hangen samen. Je hebt meer goede content nodig om -op een realistische manier- goede verwijzingen te kunnen krijgen cq leggen. 3 is belangrijk, maar de minst belangrijke van de drie.
Wat de content betreft ga ik meestal uit van teksten met minimaal 400 woorden. Schrijf de tekst natuurlijk, ga niet spammen met zoekwoorden (dwz < 5% dichtheid).
Sander Lenselink zegt
Goed concept zeker als je met een schone lei begint. Zijn er anno 2013 aanvullingen op de artikel? Je schrijft o.a. dat snelheid steeds belangrijker wordt (lees inmiddels “is”). Of is het een idee je blog te actualiseren want het is een belangrijk thema.
Je ziet dat websites steeds vaker zijn opgedeeld in een traditionele site en een blog site. Zo ook onze site http://www.2lvw.nl Mede door hoeveelheid content op blog wordt die 20-30x vaker bezocht dan ‘gewone’ site. Jou ideeen over sitestructuur gaan op voor een ‘gewone’ site. Ligt dat voor een blog-site toch niet anders. Je hebt daar zeker trefwoorden waarover je blogt maar een structuur zoals jij voorstel is er defacto niet.
Nogmaals, top post !!!
Tanja zegt
Bedankt voor het heldere artikel! Toch nog een vraag over het volgende:
‘In tegenstelling tot de URL’s, waar ik heb aanbevolen (i.v.m. leesbaarheid en spamming) de zoektermen niet te herhalen als die binnen een hogere directory al worden genoemd, raad ik aan dat bij de linkteksten wél te doen. Indien er bijvoorbeeld onder ‘glaskralen kettingen’ nog de specialisaties ‘grote glaskralen kettingen’ en ‘kleine glaskralen kettingen’ hangen, dan zou ik de verwijzingen naar die twee pagina’s (ook binnen de broodkruimelnavigatie) gewoon voluit de linktekst ‘grote glaskralen kettingen’ respectievelijk ‘kleine glaskralen kettingen’ meegeven, zeker als het competitieve zoektermen betreft:
Home | Glaskralen | Glaskralen kettingen| Grote glaskralen kettingen ‘
Je geeft aan om in URL’s zoektermen niet te herhalen, maar hoe zou de URL er dan uitzien van de pagina Grote glaskralen kettingen? Wordt dit dan : kralen.nl/glaskralen/glaskralen-kettingen/grote-glaskralen-kettingen
waardoor je twee keer ‘glaskralen kettingen’ krijgt?
Groet Tanja
Alain Sadon zegt
Die zou worden: kralen.nl/glaskralen/glaskralen-kettingen/grote/
Romano Groenewoud zegt
Misschien wel een van de beste sitestructuur artikelen die ik ooit heb gelezen. Gelijk gebookmarked. Dank.
yskan zegt
Een goed naslagwerk dat als basis dient voor elke website.
Bij WordPress websites gebruik ik een sidebar met navigatie per categorie. Ik ben benieuwd welke manieren anderen gebruiken.
Charlotte Jansen zegt
Goed naslegwerk. Je dient vooral het aantal subcategorieën netjes over de hoofdcategorieën te verdelen, volgens Yoast. Dus niet dat de structuur uit balans raakt.
Alain Sadon zegt
Een balans in structuur lijkt me niet van primair belang.
Lars zegt
Zeer duidelijk artikel met een goede inhoud. Toch altijd fijn om een artikel te lezen, waar iemand een goed idee heeft waarover die praat.
Pim zegt
Alain, duidelijk artikel alleen 1 vraag. Als je de structuur bekijkt van Kralen moeten dan de onderliggende artikelen (kraaltjes, glaskraaltjes en goedkope kralen) ook onderling naar elkaar linken? Of linken zij alleen naar de boven en onderliggende zoekwoorden? Hoe erg is het als de ankertekst van de link afwijkt van de zoekterm op die pagina? Bv grote kralen en de anker tekst is alleen grote?
Alain Sadon zegt
Volgens mij stel je twee vragen, dus hier ook twee antwoorden:
1. Nee, onderling hoeven ze niet naar elkaar te linken. Het is ook niet erg als ze wél naar elkaar linken.
2. Als de ankertekst afwijkt van het ideaal en nietszeggend wordt (zoals ‘grote’), zal Google de omgevingstekst (dus de tekst rond de ankertekst) in beschouwing nemen.
Robert zegt
Hallo Alain,
Duidelijk artikel alleen 1 vraag.
Is het erg wanneer een structuur dieper zit dan 3 categorieën ?
Voorbeeld: Home > hoofd-menu > submenu > sub-submenu > sub- sub-submenu > productpagina
Alain Sadon zegt
Op zichzelf is dat niet erg, maar als je weinig PR in je site hebt beveel ik dat niet aan. Hoe lager de PR (van de homepage) hoe vlakker we de website moeten houden. En hoe hoger de PR, hoe dieper we de website kunnen maken.
Robin zegt
Hallo Seoguru,
Erg interessant artikel.
Ik worstel met de vraag of een categorie altijd meervoud moet zijn. Op bijvoorbeeld het woord e-sigaret wordt meer gezocht dan het meervoud. Qua gevoel zeg ik dat de categorie toch meervoud moet zijn, omdat het gaat over de producten.
Groeten,
Robin
http://Www.dampershop.nl
Bart zegt
Wat een fijn artikel! Erg compleet en helder, ook al valt er natuurlijk nog veel meer over SEO te zeggen.
Daan zegt
Bedankt voor dit erg goede artikel.
Ik probeer met mijn site ook te scoren op keywords zoals ‘geld besparen’.
Maar scoren in de zoekmachines gaat niet snel genoeg. Mijn site is net als wat jij hierboven zegt een rommeltje.
Ik probeer met een excel bestand mijn linkruil en keywords zoveel mogelijk te ordenen en te werken aan mijn linkbuilding strategie. Ik dacht hoe kan dit makkelijker. hoe kan ik dit beter op papier zetten.
De visualisatie is echt top. Ik kan het zo een op een overnemen en op mijn website toe passen en zo proberen weer wat orde in de chaos te scheppen.
Als ik het net zo netjes op papier uit teken zoals hierboven is gedaan dan moet het mij lukken om beter te gaan scoren op meerdere keywords.
Nogmaals dank je wel!
Alain Sadon zegt
Dank je wel, Daan. Ik heb wat hyperlinks uit je reactie gehaald, die te duidelijk gericht waren op het scoren op bepaalde zoekwoorden. Dat is geen goede linkbuilding-taktiek. Probeer subtieler te werk te gaan. Succes met het verbeteren van je site!
Sandra zegt
Erg goed en duidelijk artikel!
Pim Broekstra zegt
Waanzinnig artikel!
Ik probeer mijn kennis betreft het onderwerp interne linkbuilding te vergroten. Momenteel ben ik ook bezig met een website, die de omgekeerde boomstructuur aanhoudt. Deze zal bestaan uit 6 lagen. De belangrijkste laag is de derde. Deze zal bestaan uit zoekwoorden met een volume van 10.000 en hoger. Om meer autoriteit te creëren voor deze derde laag, wilde ik vanuit de lagen 4, 5 en zes ook een linksysteem creëren naar deze pagina’s. Op de zoekwoorden met een hoog volume wil ik namelijk relatief veel autoriteit genereren, omdat hier meer concurrentie in zit. Wanneer ik echter zal doorverwijzen naar deze 3e laag vanuit onderstaande lagen, twijfel ik op basis van ‘stap 5’ in uw artikel of dit wel bevorderlijk zal zijn voor het resultaat, of dat het juist een tegengestelde werking zal hebben.
Graag zou ik uw mening hierover willen horen,
MVG,
Pim Broekstra
Alain Sadon zegt
Stap 5 gaat over inkomende verwijzingen, dus verwijzingen vanaf andere sites. Uw vraag lijkt daarentegen de interne verwijzingen te betreffen, dus de linking binnen de site zelf. Ik begrijp dat u wilt linken vanaf dieper gelegen pagina’s naar hoger gelegen pagina’s. Dat is prima, en wordt feitelijk ook verzorgd door de breadcrumbs.
Christiane Peschen zegt
Super en duidelijk artikel. Met de plaatjes mooi en duidelijk.
Ik ben fan van jullie blog.
Almar zegt
Beste Alain,
Ik ben erg blij dat ik dit artikel gevonden heb, want er staat informatie in die ik nog nergens anders gelezen heb.
Ook heb ik wel wat vragen. Mijn eerste vraag is het meest cruciale wat mij betreft:
“Waarom is het zo belangrijk om deze goede structuur/volgorde op te bouwen? Google indexeert toch ook als eerste de menubalk omdat die (meestal) bovenaan staat op iedere pagina.
Waarom dan toch een zo zorgvuldig opgebouwde menustructuur?”
Alain Sadon zegt
Google indexeert niet als eerste de menubalk. Google volgt gewoon links op de pagina’s en indexeert de pagina’s die het tegenkomt. Omdat de meeste links (zowel vanaf andere sites als vanuit de eigen site) normaal gesproken naar de homepage van de site liggen, zijn de links vanaf de homepage (waaronder de menu-links) dus de eerste links die Google zal volgen.
Maar het punt is dat de meeste scoringskracht in de homepage van de site zit (omdat daar de meeste verwijzingen heenliggen), daarna in het niveau eronder, etc. Dit gegeven maakt dat je moet nadenken over je structuur, m.a.w. over de vraag welke pagina’s je op welke zoektermen wilt gaan optimaliseren. Lees nog eens de laatste alinea in stap 2.
Almar zegt
Ok, daar staat o.a. “Vanuit een andere insteek wil ik ook nog pleiten voor de opzet van een dergelijke structuur. Google heeft bij monde van haar woordvoerder Matt Cutts aangegeven dat pagina’s dichter bij de homepage als belangrijker worden beschouwd dan pagina’s die dieper liggen.”
Bedoelen ze met “dichter bij de homepage” dus minder slashes in het directory pad. Ik bedoel: een enorme deeplink, maar wel direct vanaf de homepage (sub/sub/sub-directory), maar wel direct toegankelijk met een link vanaf Home is toch eigenlijk dicht bij de homepage..
Alain Sadon zegt
Slashes in url speelt geen enkele rol. Het gaat om de muisklikken. Link vanaf home is dus één klik diep.
Gustavo Woltmann zegt
Prachtig artikel met veel relevante informatie! Bedankt.
Suzi zegt
Dank voor het handige artikel! Ik heb een vraag:
Wat te doen bij een site waar de url opbouw niet logisch is? Bijv
Kralen.nl (stel dit is een kralen atelier)
Kralen.nl/glaskralen
Kralen.nl/glaskralen-maken/kids
Kralen.nl/glaskralen-maken/dames
De pagina kralen.nl/glaskralen zou de indexatiepagina moet zijn. Echter, hier ontbreekt het zoekwoord ‘maken’.
Echter, de pagina’s eronder hebben de -maken toevoeging meegekregen. Waardoor de opbouw niet meer logisch is.
Idealiter zou kralen.nl/glaskralen-maken, kralen.nl/glaskralen vervangen ivm een logische structuur.
Bovenstaande geldt trouwens voor al de categorieën op die site.
Is een nieuwe, logische url + redirect met 301 op oude url beste optie?
Dus van: kralen.nl/glaskralen –> (301) –> kralen.nl/glaskralen-maken
Waar let ik dan op? PA? Waardeverlies is natuurlijk ook jammer.
Of is de sitestructuur belangrijk, maar weegt de impact van veranderen niet op tegen effort van wijzigen? (Incl veel interne links wijzigen..)
Thanks!
Alain Sadon zegt
De sitestructuur, dwz de interne linkstructuur, is het belangrijkste. Als de URL’s niet optimaal in elkaar zitten, zou ik die niet gaan veranderen als dat veel werk is en leidt tot veel 301’s. Je moet weten dan een 301 ook verlies geeft (-15%).